Mulțumesc pentru flori

Săptămâna asta la noi a fost plină de mărțișoare și de flori pentru femei, și mâine, în 8 martie, vor exploda lamulțiani-urile și bucuria. La noi în România și în fostele țări comuniste, ne-au învățat că o sărbătorim pe mama. În lume însă ziua femeii e mai degrabă asociată cu emanciparea femeilor și cu obținerea unor drepturi care n-au fost scrise la egalitate cu bărbații.

Săptămâna asta am zăbovit pentru prima dată în Parcul Scudier din Timișoara. Sunt 28 de busturi acolo, toate reprezentând bărbați din istoria mai veche sau mai recentă a orașului. În articolul de pe Wikipedia scrie că sunt 24 iar eu am mai numărat 4, amplasate la oarecare distanță.Mi-a stat burekul în gât când mi-am dat seama că nicio femeie nu a fost considerată relevantă în acest context de curatorii acestei mici expoziții. Mă întreb, oare a fost vreuna pe listă, în vreuna din fazele acestui proiect? Dacă da, după ce criterii o fi fost ștearsă? A lucrat vreo femeie în această echipă? Oare cum decurg discuțiile care exclud femeile, în secolul acesta?

(Acum îmi dau seama că nu am urmărit dacă vreunul din busturi e măcar realizat de o artistă.)


Cum nu am timp și energie să investighez vinovați, mi-a venit o altă idee, și mai faină.

Mi-ar plăcea să încep o listă cu nume de femei conectate cu Timișoara, care au oferit sau oferă și acum prin existența lor ceva bun, frumos, valoros lumii ăsteia. În afară de Regina Maria, Carmen Sylva și Ana Aslan nu am auzit nume de femei promovate în orașul nostru.

Mai sunt, să știți. De Herta Müller cred că am auzit mulți. Dar ce ziceți de Margit Șerban, Adriana Babeți, Otilia Hedeșan?

Motivul pentru care vreau ca în Timișoara să fie mai multe statui de femei, mai multe instituții și străzi cu nume de femei, mai multă prezență a unor femei valoroase în spațiul public? E simplu. Vreau ca fiicele noastre să crească știind că lumea le aparține deopotrivă femeilor și bărbaților. Vreau să-și vadă bunicile și mamele respectate tot timpul, nu numai de 8 martie. Să știe că oameni care arată ca ele sunt respectați și prețuiți. Altfel, mulțumesc pentru flori.

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: