O încăpățânare

Câteodată mă descopăr tristă. Brusc, așa, fără să am motive mai grele decât de obicei.

Startul e când îmi dau seama că încep să judec oamenii că nu fac destul sau că nu fac destul de bine. Odată am avut revelația că atunci când îi judec pe alții de fapt de mine sunt nemulțumită. Și așa este. Dacă am timp să mă plâng de alții înseamnă că nu sunt concentrată pe ceea ce am eu de făcut, adică nu sunt productivă, adică ceva nu e 100% ok.

Am cunoscut bucuria de a lucra în echipe pozitive, care urmăresc împlinirea unor viziuni constructive, sănătoase, împărtășite. Știu ce înseamnă să tragi și singură o căruță mult prea mare, cât e de sfâșietor să semeni cu un cal singur și slab care încă nu a renunțat. În ambele situații am trăit o voluptate a muncii sincere și intense, cu rezultate clare.

Ceea ce mă deturnează cel mai tare de la obiectivele mele se produce atunci când mă fură grija de treaba altuia. De ce autoritățile nu apreciază ceea ce face societatea civilă? De ce unii oameni politici sunt așa de aroganți? De ce nu mi-a dat o mână de ajutor portarul? Doar vedea că mă chinui. Cum e posibil să vii la finalul întâlnirii, să ai un discurs de un minut în care nu spui nimic și apoi să te pozezi zâmbind și să îți asumi merite care nu-ți aparțin? De ce să minți așa?

Toate astea sunt exemple de lucruri pe care nu am putut să le schimb și care mă bântuie încă. E greu și sunt tristă cu ele pe umeri.

Din fericire știu ce am de făcut. Am de stat puțin așa în tristețea asta, apoi am de îndreptat spatele și privirea și de continuat munca. Știu că e bine și valoros ceea ce fac. Mai și greșesc, e clar. Dar nu mă ajută să stau pe loc și să-i învinuiesc în gând pe alții că nu fac destul. Nu ajută pe nimeni cu nimic.

Întrebarea, într-adevăr, nu este ce pot face alții pentru mine ci ce pot face eu pentru mine și pentru alții, pentru noi. Chiar dacă nu schimbă realitatea, unghiul din care mă uit îmi schimbă perspectiva și uneori asta e tot ce contează.

Reclame

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: